REŢETA DE SOCATĂ ca pe vremea bunicilor

REŢETA DE SOCATĂ ca pe vremea bunicilor. Cum se face SOCATĂ TRADIŢIONALĂPe străzile din Șeușa (comuna Ciugud) miroase a soc și e cald, în ciuda codului de vreme rea anunțat de meteorologi potrivit căruia ar trebui să plouă cu găleata. Tanti Cuța a adunat câteva flori deschise de soare și e gata să mai pună la fermentat încă un borcan de socată, după o rețetă pe care o știu toți vecinii (pentru că le-a spus-o chiar ea), dar care ei îi iese cel mai bine.

REŢETA DE SOCATĂ ca pe vremea bunicilor. Cum se face SOCATĂ TRADIŢIONALĂ. Socata este una dintre bauturile racoritoare ale copilariei. Mai jos gasiti o reteta simpla pentru aceasta bautura minunata. Merita din plin sa o consumati.

Rețeta de socată: ingrediente

10-12 flori mari soc (se pot adauga și mai multe dacă doriți să fie mai concentrat)
1 kg de zahăr (se poate înlocui cu miere)
2-3 lămâi mari
8 litri de apă rece
un borcan de 10 litri

Pentru socată avem nevoie de flori de soc curate, fără păduchi sau musculițe, înflorite și culese pe soare. Dacă socul nu este lângă un drum sau aproape de alte surse de praf, nu este nevoie să îl spălați. Rupeți tulpina și lăsați doar florile. Mai trebuie lămâi spălate cu apă caldă (pot fi și curățate pentru a îndepărta stratul ceros de deasupra și pentru a evita ca socata să devină amară). Dacă nu dorim să punem bucăți întregi de lămâie, putem pune doar sucul lor. De obicei, dacă punem două lămâi, una o tăiem felii și o punem în borcan lângă soc, iar de la cealaltă punem doar sucul. Mai punem apă și zahăr după gust. Cantitățile de soc, apă, lămâie și zahăr diferă în funcție de cantitatea pe care dorim să o producem.

O lăsăm la macerat câteva zile, amestecând-o de două ori pe zi. Când considerăm că a ajuns la aciditatea dorită, o strecurăm și o punem la frigider. Se servește rece.

În varianta în care folosim miere în loc de zahăr, socata are numeroase efecte terapeutice: detoxifiante, euforizante, emoliente, antiinflamatoare, antiinfecţioase, diuretice şi expectorante.

Lasa un comentariu
Distribuie mai departe pe:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 comentarii la „REŢETA DE SOCATĂ ca pe vremea bunicilor

 • 5 aprilie 2022 la 13:16
  Permalink

  I love seing recipes daily and I them very much but I am not able to enjoy your reciples for about four days because someone said to me that you have to use VPN for privacy so I used it but my PC has Windows 10 on it always shows me an error Windows 10 no internet so I stopped using the VPN and error got dissappeared.

Lasă un răspuns

Sari la bara de unelte